Bijenwasdoeken

Dit jaar geef ik (onder andere) duurzame en handgemaakte cadeaus met sinterklaas. Waarom? Omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat ik het leuk vind om dingen zelf te maken. Zo maakte ik eerder al deze bijenwasdoeken en ik ga er komende week nog een aantal bij maken om weg te geven. Ze zijn erg gemakkelijk te maken en besparen een hoop plastic-/aluminiumfolie. Je gebruikt ze namelijk om schaaltjes mee af te dekken of om voedingswaren in te wikkelen, zoals bijvoorbeeld kaas, boterhammen of worst. Je maakt ze na gebruik even schoon met een vochtig doekje en ze zijn weer klaar voor volgend gebruik. De doekjes zijn niet geschikt om rauw vlees in te bewaren in verband met hygiëne.

IMG_0306

Wat je nodig hebt:

  • stuk katoenen stof (standaard katoenkwaliteit, gewassen en gestreken);
  • kartelschaar;
  • witte bijenwaskorrels;
  • twee vellen bakpapier;
  • strijkplank en strijkijzer.

IMG_0303

Zo maak je de bijenwasdoeken:

Kies een schaal uit waarvoor je de doek wilt maken. Leg de schaal omgekeerd op je stof en knip met de kartelschaar een lap uit die aan alle kanten ongeveer 5 cm groter is dan je schaal, rond of vierkant. Strijk de stof nog even glad voordat je begint.

Leg een vel bakpapier op je strijkplank en leg hier je uitgeknipte lap stof op, let er op dat je stof niet groter is dan je bakpapier, anders heb je straks je strijkplankhoes onder de bijenwas zitten. Strooi een dun laagje bijenwaskorrels op je stof, niet te veel, je kunt beter nog een tweede keer wat toevoegen.

IMG_0305

Leg er vervolgens het tweede vel bakpapier op. Strijk met het strijkijzer (niet te heet) over het bakpapier totdat de bijenwas is gesmolten, als het goed is zie je donkere plekken op je stof verschijnen. Zie je nog lichte plekken? Dan strooi je daar nog wat was en strijk je nog een keer. Als de was goed is verdeeld dan kun je het bovenste bakpapier weghalen en de stof van het onderste bakpapier pulken. Laat de stof hierna afkoelen (bijvoorbeeld over de waslijn). Je doek is nu klaar voor gebruik. Door de warmte van je handen zal de stof zich gemakkelijk om een kom of schaal vouwen. Zoals gezegd schoon te maken met een vochtig doekje of onder de koude kraan (warm water zal de bijenwas weer doen smelten).

IMG_0308

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s